Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, το τμήμα Β1 του σχολείου μας αποφάσισε να πει τα κάλαντα του Λαζάρου στη γειτονιά μας.

Λίγα λόγια για το έθιμο

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, το Σάββατο του Λαζάρου τα παιδιά γύριζαν τα σπίτια και τραγουδούσαν τα κάλαντα του Λαζάρου σε διάφορες παραλλαγές, που εξιστορούσαν την Ανάσταση του Λαζάρου.

Αφού τελείωναν τα κάλαντα συνέχιζαν με ευχές για το σπίτι και δέχονταν ως φιλοδώρημα αυγά που τα τοποθετούσαν σ’ ένα στολισμένο καλαθάκι (σε κάποιες περιοχές φρούτα, άλλα φαγώσιμα ή χρήματα). Τον Λάζαρο τραγουδούσαν κυρίως κορίτσια σχολικής ηλικίας, αλλά και μεγαλύτερα τα οποία αποκαλούσαν, Λαζαρίνες, Λαζαρίτσες, κ.α

Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες πήγαιναν στα χωράφια για να μαζέψουν λουλούδια, με τα οποία θα στόλιζαν το καλαθάκι τους.

Ενώ παλιότερα οι εκδηλώσεις εορτασμού την ημέρα αυτή ήταν πολλές σήμερα τείνουν να εκλείψουν.

Για τον λόγο αυτό πήραμε και εμείς την απόφαση να αναβιώσουμε το έθιμο με περισσή χαρά. Μάθαμε τα κάλαντα, με τη βοήθεια της κυρίας Angela Clausnizer, της μουσικού μας, στολίσαμε τα καλαθάκια μας και με ενθουσιασμό τραγουδήσαμε τα κάλαντα στη γειτονιά μας. Τα φιλέματα ήταν πολλά και τα ευχαριστηθήκαμε ιδιαιτέρως. Αυτό όμως που μας έδωσε μεγαλύτερη ικανοποίηση ήταν η εμπειρία που ζήσαμε όλοι μαζί!

Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!!!

Η δασκάλα της τάξης,

Άννα Παπαδογιωργάκη

By Άννα Παπαδογιωργάκη

Δασκάλα ΠΕ60