Υλοποίηση Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Δύο πόλεις αφηγούνται…»

Φέτος οι μαθητές/τριες των Στ1, ΣΤ2 και Ε΄ Τάξεων του Σχολείου μας σε συνεργασία με τις/τον δασκάλες/ο τους κ.κ. Στεφανίδου-Στήβενς Μαρία, Κασιώρα Μαρία και Λιούτα Γιώργο αντίστοιχα, υλοποίησαν το Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Δύο πόλεις αφηγούνται…».

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος τα παιδιά πραγματοποίησαν τον περίπατο στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ξεναγήθηκαν αλλά και έγιναν ξεναγοί όσον αφορά στα μνημεία και τράβηξαν σχετικές φωτογραφίες.

Επίσης στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος οι μαθητές/τριες του Στ2 δημιούργησαν και ανάρτησαν Ιστορική Γραμμή που αφορά στη συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης καθώς και ταμπλό στο οποίο τοποθέτησαν με λεζάντες το φωτογραφικό υλικό για τα ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία της πόλης μας που συγκέντρωσαν κατά τον ιστορικό τους περίπατο. Τέλος αξιοποιώντας το λογισμικό παρουσίασης ετοίμασαν παρουσιάσεις για το Γαλεριανό Συγκρότημα, τα υπόλοιπα μνημεία της πόλης και τις βυζαντινές εκκλησιές της. Τις παρουσιάσεις τους εμπλούτισαν με εικόνες και επένδυσαν με μουσική.

Οι μαθητές/τριες του ΣΤ1 ανέλαβαν να ασχοληθούν με τα παλιά επαγγέλματα με τα οποία απασχολούνταν οι Θεσσαλονικείς στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Δημιούργησαν γι΄αυτό τη δική τους παρουσίαση με κείμενα και σχετικές εικόνες. Επίσης όλα τα παιδιά του τμήματος από κοινού δημιούργησαν ένα σταυρόλεξο και ένα κρυπτόλεξο με τα παλιά επαγγέλματα το οποίο και μοίρασαν στα παιδιά των άλλων δύο τμημάτων για να τα λύσουν.

Τέλος οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης δημιούργησαν παρουσιάσεις με εικόνες, ήχους αλλά και βίντεο που αφορούσαν στη συνοπτική παρουσίαση της Βυζαντινής Ιστορίας αλλά και στην παρουσίαση ιστορικών στοιχείων και μνημείων της Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης. Οι παρουσιάσεις τους αποτελούν ένα χρήσιμο, εύχρηστο και ελκυστικό εργαλείο με δομή για μια σύντομη ιστορική αναδρομή.

Ένα διήμερο, στις 29/02/2012 και στις 01/03/2012, 3η και 4η ώρα οι δύο τάξεις παρουσίασαν η μία στην άλλη όλα όσα δημιούργησαν.

Για την ολοκλήρωση αυτών των παρουσιάσεων συνεργάστηκε μαζί με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων κ.κ. Στεφανίδου-Στήβενς Μαρία, Κασιώρα Μαρία και Λιούτα Γιώργο καθώς και με τα παιδιά και ο εκπαιδευτικός της Συμπλήρωσης Ωραρίου κ. Χρυσοστομίδης Γιώργος.

Στο πλαίσιο του ίδιου πολιτιστικού προγράμματος οι μαθητές/τριες της Ε΄και της ΣΤ΄τάξης του Σχολείου μας πραγματοποίησαν στις 8-11/03/2012 εκπαιδευτική μετακίνηση στην Κωνσταντινούπολη.

συνδέσεις:

1.Κωνστινούπολη

  1. Ο ελληνισμός της πόλης (της Καπανταΐδου Δήμητρας)

3.Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη (του Πάγκαλου Δημήτρη)

  1. Στοιχεία λειτουργίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (των μαθητών/τριων: Ελένη, Φλώρα, Θεοδώρα, Κωνσταντίνα, Σοφία, Τάσος, Στέλιος, Πέτρος, Μαριάννα και Γιώργος)
Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.