20/03/2015 Έκλειψη Ηλίου. 21/03/2015 Παγκόσμια Ημέρα ποίησης και Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού.

20/03/2015 Έκλειψη Ηλίου!

Σήμερα, 20/03/2015, την ώρα της πρωινής προσευχής, τα παιδιά του σχολείου μας ενημερώθηκαν για το φαινόμενο της έκλειψης του Ηλίου. Ειδικότερα, έγινε αναφορά στους οκτώ πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και στην “παρέα”, τη συνοδεία τους στο διάστημα δηλαδή, στους δορυφόρους. Η Σελήνη είναι η “παρέα” της δικής μας Γης. Ο Ερμής και η Αφροδίτη δεν έχουν δορυφόρους. Ο Άρης έχει δύο. Ο Δίας 67!! Κατόπιν, εξηγήθηκε το φαινόμενο της έκλειψης:  Τρεις είναι πάντοτε οι πρωταγωνιστές που παίρνουν μέρος: ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη και το φαινόμενο συμβαίνει μόνο όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται σε ευθεία γραμμή. Καθώς η Σελήνη ως δορυφόρος περιφέρεται γύρω από τη γη, στην περίπτωση που θα βρεθεί σε ευθεία γραμμή μαζί με τους άλλους δύο πρωταγωνιστές μπαίνει ανάμεσα στη γη και στον ήλιο (για περισσότερα δείτε και εδώ …). Τέλος, συζητήθηκαν τα μέτρα που παίρνουμε το χρονικό διάστημα του φαινομένου της Έκλειψης για να προστατευθούμε από την υπέρυθρη ακτινοβολία και τις αναπανόρθωτες βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Έτσι λοιπόν, το δεύτερο διάλειμμα της σημερινής μέρας, το περάσαμε ως εν καιρώ βροχής κεκλεισμένων των θυρών, στο σχολείο μας…

 Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού…

Επίσης, σήμερα, την ώρα της πρωινής προσευχής,  έγινε αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων: 21η Μαρτίου. Από όσα έγιναν ή θα γίνουν στις τάξεις μας χθες 19 και σήμερα 20/03/2015 προτείνουμε, σε όσους μας διαβάζουν, την ταινία που εισηγήθηκε η δασκάλα του σχολείου μας κ. Στήβενς Μαρία και παρακολούθησαν τα παιδιά των μεγάλων τάξεων με τίτλο: “Billy Elliot”

Παγκόσμια ημέρα ποίησης…

Τέλος, σήμερα η πρωινή συνάθροισή μας έκλεισε με ποίηση! Με αφορμή το σχετικό μήνυμα του Δ/ντη Π.Ε. Αντ. Θεσ/νικης κ. Α. Πολυζωίδη, ο Ελύτης κυκλοφόρησε στις σκέψεις μας και στις καρδιές μας.

Στους γονείς που μας παρακολουθούσαν αφιερώθηκαν οι στίχοι:

Όπου και να σας βρίσκει το κακό,αδελφοί

όπου και να θολώνει ο νους σας

μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό

και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη…

Στις συναδέλφισσες και στους συναδέλφους μας, επίσης, αφιερώθηκαν τα εξής:

Πάμε μαζί κι ας μας λιθοβολούν

Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες!

Φίλε μου, όσοι δεν ένιωσαν ποτέ

με τι σίδερο, τι πέτρες, τι αίμα, τι φωτιά

κτίζουμε, ονειρευόμαστε και τραγουδάμε…

 και όλα αυτά μαζί και άλλα τα συλλαβίζουμε με τα παιδιά μας, για τα παιδιά μας…

για την

παγκόσμια

Ημέρα της ποίησης…

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.