Μουσικά προγράμματα του σχολείου μας

Συμμετοχή του σχολείου στο 2ο Φεστιβάλ Παιδείας του Δήμου Καλαμαριάς στις 3.4.2012 και στις εκδηλώσεις «Σχολείο και Πολιτισμός 2012» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης με την υπεύθυνη πολιτιστικών προγραμμάτων Χαρούλα Τερζιτάνου, στο Θέατρο Ν. Βότση, με το μελοποιημένο έργο των Οδυσσέα Ελύτη και Δημήτρη Λάγιου Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ στην ορχήστρα, τη χορωδία και όλων των απαγγελτικών μερών του ποιήματος, κάτω από την καθοδήγηση, τη διδασκαλία και τη διεύθυνση της δασκάλας της μουσικής, κυρίας Μαρίας Δεμερτζή.

Συνδέσεις:

1. Λίγα λόγια για το έργο του Οδυσσέα Ελύτη Ο ήλιος ο ηλιάτορας

Αποσπάσματα βίντεο (αν ο browser σας δεν υποστηρίζει .mp4 κάντε κλικ «Αποθήκευση Συνδέσμου ως…» και ανοίξτε τα από τον υπολογιστή σας):

1. Ο ηλιάτορας 1

2. Ο ηλιάτορας 2

3. Ο ηλιάτορας 3

4. Ο ηλιάτορας 4

5. Φωτογραφίες

Συμμετοχή των μαθητών της ΣΤ΄τάξης του 20ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς στην ραδιοφωνική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης Fm 100,6 στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «παρέα με ένα ραδιόφωνο».

Συνδέσεις:

1. Λίγα λόγια για τη ραδιοφωνική εκπο?πή

2. Ο ήλιος ο ηλιάτορας

Υλοποίηση Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Δύο πόλεις αφηγούνται…»

Φέτος οι μαθητές/τριες των Στ1, ΣΤ2 και Ε΄ Τάξεων του Σχολείου μας σε συνεργασία με τις/τον δασκάλες/ο τους κ.κ. Στεφανίδου-Στήβενς Μαρία, Κασιώρα Μαρία και Λιούτα Γιώργο αντίστοιχα, υλοποίησαν το Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Δύο πόλεις αφηγούνται…».

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος τα παιδιά πραγματοποίησαν τον περίπατο στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ξεναγήθηκαν αλλά και έγιναν ξεναγοί όσον αφορά στα μνημεία και τράβηξαν σχετικές φωτογραφίες.

Επίσης στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος οι μαθητές/τριες του Στ2 δημιούργησαν και ανάρτησαν Ιστορική Γραμμή που αφορά στη συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης καθώς και ταμπλό στο οποίο τοποθέτησαν με λεζάντες το φωτογραφικό υλικό για τα ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία της πόλης μας που συγκέντρωσαν κατά τον ιστορικό τους περίπατο. Τέλος αξιοποιώντας το λογισμικό παρουσίασης ετοίμασαν παρουσιάσεις για το Γαλεριανό Συγκρότημα, τα υπόλοιπα μνημεία της πόλης και τις βυζαντινές εκκλησιές της. Τις παρουσιάσεις τους εμπλούτισαν με εικόνες και επένδυσαν με μουσική.

Οι μαθητές/τριες του ΣΤ1 ανέλαβαν να ασχοληθούν με τα παλιά επαγγέλματα με τα οποία απασχολούνταν οι Θεσσαλονικείς στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Δημιούργησαν γι΄αυτό τη δική τους παρουσίαση με κείμενα και σχετικές εικόνες. Επίσης όλα τα παιδιά του τμήματος από κοινού δημιούργησαν ένα σταυρόλεξο και ένα κρυπτόλεξο με τα παλιά επαγγέλματα το οποίο και μοίρασαν στα παιδιά των άλλων δύο τμημάτων για να τα λύσουν.

Τέλος οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης δημιούργησαν παρουσιάσεις με εικόνες, ήχους αλλά και βίντεο που αφορούσαν στη συνοπτική παρουσίαση της Βυζαντινής Ιστορίας αλλά και στην παρουσίαση ιστορικών στοιχείων και μνημείων της Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης. Οι παρουσιάσεις τους αποτελούν ένα χρήσιμο, εύχρηστο και ελκυστικό εργαλείο με δομή για μια σύντομη ιστορική αναδρομή.

Ένα διήμερο, στις 29/02/2012 και στις 01/03/2012, 3η και 4η ώρα οι δύο τάξεις παρουσίασαν η μία στην άλλη όλα όσα δημιούργησαν.

Για την ολοκλήρωση αυτών των παρουσιάσεων συνεργάστηκε μαζί με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων κ.κ. Στεφανίδου-Στήβενς Μαρία, Κασιώρα Μαρία και Λιούτα Γιώργο καθώς και με τα παιδιά και ο εκπαιδευτικός της Συμπλήρωσης Ωραρίου κ. Χρυσοστομίδης Γιώργος.

Στο πλαίσιο του ίδιου πολιτιστικού προγράμματος οι μαθητές/τριες της Ε΄και της ΣΤ΄τάξης του Σχολείου μας πραγματοποίησαν στις 8-11/03/2012 εκπαιδευτική μετακίνηση στην Κωνσταντινούπολη.

συνδέσεις:

1.Κωνστινούπολη

  1. Ο ελληνισμός της πόλης (της Καπανταΐδου Δήμητρας)

3.Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη (του Πάγκαλου Δημήτρη)

  1. Στοιχεία λειτουργίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (των μαθητών/τριων: Ελένη, Φλώρα, Θεοδώρα, Κωνσταντίνα, Σοφία, Τάσος, Στέλιος, Πέτρος, Μαριάννα και Γιώργος)

Συμμετοχή των μαθητών/τριών της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού στο διαδραστικό εργαστήρι ?Σχεδιάζω τη γειτονιά μου?

Συμμετοχή των μαθητών/τριών της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού στο διαδραστικό εργαστήρι ?Σχεδιάζω τη γειτονιά μου?

Στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν δύο απογευματινές δράσεις που αφορούσαν στην κινητοποίηση των παιδιών για συμμετοχή σε διαδικασίες λήψης πρωτοβουλιών που ενθαρρύνουν το σχεδιασμό βιώσιμων πόλεων και δρόμων φιλικών προς τους πολίτες και ιδιαίτερα προς τους πιο «ευάλωτους» χρήστες, τα παιδιά.

Η συμμετοχή του Σχολείου μας πραγματοποιήθηκε κατόπιν υποβολής του αιτήματος της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α. Ανατολικής Θεσ/νίκης ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. προς το Σχολείο μας. Η όλη δράση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμαριάς.

Ειδικότερα, στις 17/05/2012 τα παιδιά συμμετείχαν σε απογευματινό διαδραστικό εργαστήρι με τίτλο «Σχεδιάζω τη γειτονιά μου» και στις 23/05/2012 παρουσίασαν τις εμπειρίες τους αλλά και τις προτάσεις τους σε εκδήλωση με τίτλο «Σχεδιασμός δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και Δρόμων Παιχνιδιού». Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου εικοσιπέντε μαθητές/τριες της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καλαμαριάς, ο Διευθυντής της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., η Πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και Κηδεμόνων κ. Μαρζέλλου Μαργαρίτα, οι γονείς των παιδιών, η Υποδιευθύντρια του Σχολείου κ. Κασιώρα Μαρία, οι εκπαιδευτικοί κ. Λιούτας Γιώργος και κ. Παρλαπάνη Αικατερίνη και η υπογράφουσα.

Τα παιδιά έλαβαν την πρωτοβουλία να προτείνουν στον κ. Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο να «κλείσει» τμήμα της οδού Δαβάκη (δρόμου της γειτονιάς τους) για κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μετατραπεί αυτό το τμήμα σε «δρόμο παιχνιδιού». Οι αρμόδιοι φορείς δεσμεύτηκαν να υλοποιήσουν το αίτημα των παιδιών.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Σαμαρά Σωτηρία

αναλυτικότερα πατήσετε εδώ

Βεβαίωση Υλοποίησης Προγράμματος

Βεβαίωση Υλοποίησης Προγράμματος Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση στο Δήμο μας.

για να το δείτε πατήσετε εδώ