Διαφορετική Φιλοσοφία

Μια διαφορετική φιλοσοφία διδακτικής προσέγγισης διαπερνά ένα σύνολο εκπαιδευτικών σεναρίων που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία από μια συγκεκριμένη ομάδα δασκάλων οι οποίοι οργανώθηκαν σε κοινότητα υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, εποπτευόμενο από το ΥΠΑΙΘ φορέα της πράξης: «Δημιουργία πρωτότυπης μεθοδολογίας εκπαιδευτικών σεναρίων βασισμένων σε ΤΠΕ και δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων για τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας στην Α/βάθμια και Β/θμια εκπαίδευση». Τα σενάρια αυτά, αν και αποτελούν στο σύνολό τους πρωτότυπες δημιουργίες, ως προς τη φιλοσοφία, τη σύνταξη και τη δομή τους ακολουθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές (βλ. Κουτσογιάννης και Αλεξίου 2012). Ένα από τα καινοτόμα χαρακτηριστικά που διέπουν ειδικότερα τη φιλοσοφία τους είναι ότι «σπάζουν» το μονοδιάστατο των κλασικών μορφών διδασκαλίας και επιτρέπουν την ενσωμάτωση σε αυτή περισσότερων της μιας θεματικών και επιστημονικών περιοχών (Χατζησαββίδης & Αλεξίου, 2012:6). Σήμερα ένας ικανός αριθμός των παραπάνων σεναρίων φιλοξενείται στον δικτυακό τόπο «Πρωτέας» Στο σχολείο μας, η Διευθύντρια κ. Σαμαρά Σωτηρία και η εκπαιδευτικός της Δ΄ τάξης κ. Αλέκα Γεωργιάδου συνεργάζονται με το ΚΕΓ και εφαρμόζουν σε μαθητές/τριες Γ’ και Δ’ Δημοτικού μια σειρά από τα παραπάνω σενάρια.

Invalid Displayed Gallery

Μουσικά προγράμματα του σχολείου μας

Συμμετοχή του σχολείου στο 2ο Φεστιβάλ Παιδείας του Δήμου Καλαμαριάς στις 3.4.2012 και στις εκδηλώσεις «Σχολείο και Πολιτισμός 2012» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης με την υπεύθυνη πολιτιστικών προγραμμάτων Χαρούλα Τερζιτάνου, στο Θέατρο Ν. Βότση, με το μελοποιημένο έργο των Οδυσσέα Ελύτη και Δημήτρη Λάγιου Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ στην ορχήστρα, τη χορωδία και όλων των απαγγελτικών μερών του ποιήματος, κάτω από την καθοδήγηση, τη διδασκαλία και τη διεύθυνση της δασκάλας της μουσικής, κυρίας Μαρίας Δεμερτζή.

Συνδέσεις:

1. Λίγα λόγια για το έργο του Οδυσσέα Ελύτη Ο ήλιος ο ηλιάτορας

Αποσπάσματα βίντεο (αν ο browser σας δεν υποστηρίζει .mp4 κάντε κλικ «Αποθήκευση Συνδέσμου ως…» και ανοίξτε τα από τον υπολογιστή σας):

1. Ο ηλιάτορας 1

2. Ο ηλιάτορας 2

3. Ο ηλιάτορας 3

4. Ο ηλιάτορας 4

5. Φωτογραφίες

Συμμετοχή των μαθητών της ΣΤ΄τάξης του 20ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς στην ραδιοφωνική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης Fm 100,6 στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «παρέα με ένα ραδιόφωνο».

Συνδέσεις:

1. Λίγα λόγια για τη ραδιοφωνική εκπο?πή

2. Ο ήλιος ο ηλιάτορας

Υλοποίηση Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Δύο πόλεις αφηγούνται…»

Φέτος οι μαθητές/τριες των Στ1, ΣΤ2 και Ε΄ Τάξεων του Σχολείου μας σε συνεργασία με τις/τον δασκάλες/ο τους κ.κ. Στεφανίδου-Στήβενς Μαρία, Κασιώρα Μαρία και Λιούτα Γιώργο αντίστοιχα, υλοποίησαν το Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Δύο πόλεις αφηγούνται…».

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος τα παιδιά πραγματοποίησαν τον περίπατο στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ξεναγήθηκαν αλλά και έγιναν ξεναγοί όσον αφορά στα μνημεία και τράβηξαν σχετικές φωτογραφίες.

Επίσης στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος οι μαθητές/τριες του Στ2 δημιούργησαν και ανάρτησαν Ιστορική Γραμμή που αφορά στη συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης καθώς και ταμπλό στο οποίο τοποθέτησαν με λεζάντες το φωτογραφικό υλικό για τα ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία της πόλης μας που συγκέντρωσαν κατά τον ιστορικό τους περίπατο. Τέλος αξιοποιώντας το λογισμικό παρουσίασης ετοίμασαν παρουσιάσεις για το Γαλεριανό Συγκρότημα, τα υπόλοιπα μνημεία της πόλης και τις βυζαντινές εκκλησιές της. Τις παρουσιάσεις τους εμπλούτισαν με εικόνες και επένδυσαν με μουσική.

Οι μαθητές/τριες του ΣΤ1 ανέλαβαν να ασχοληθούν με τα παλιά επαγγέλματα με τα οποία απασχολούνταν οι Θεσσαλονικείς στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Δημιούργησαν γι΄αυτό τη δική τους παρουσίαση με κείμενα και σχετικές εικόνες. Επίσης όλα τα παιδιά του τμήματος από κοινού δημιούργησαν ένα σταυρόλεξο και ένα κρυπτόλεξο με τα παλιά επαγγέλματα το οποίο και μοίρασαν στα παιδιά των άλλων δύο τμημάτων για να τα λύσουν.

Τέλος οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης δημιούργησαν παρουσιάσεις με εικόνες, ήχους αλλά και βίντεο που αφορούσαν στη συνοπτική παρουσίαση της Βυζαντινής Ιστορίας αλλά και στην παρουσίαση ιστορικών στοιχείων και μνημείων της Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης. Οι παρουσιάσεις τους αποτελούν ένα χρήσιμο, εύχρηστο και ελκυστικό εργαλείο με δομή για μια σύντομη ιστορική αναδρομή.

Ένα διήμερο, στις 29/02/2012 και στις 01/03/2012, 3η και 4η ώρα οι δύο τάξεις παρουσίασαν η μία στην άλλη όλα όσα δημιούργησαν.

Για την ολοκλήρωση αυτών των παρουσιάσεων συνεργάστηκε μαζί με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων κ.κ. Στεφανίδου-Στήβενς Μαρία, Κασιώρα Μαρία και Λιούτα Γιώργο καθώς και με τα παιδιά και ο εκπαιδευτικός της Συμπλήρωσης Ωραρίου κ. Χρυσοστομίδης Γιώργος.

Στο πλαίσιο του ίδιου πολιτιστικού προγράμματος οι μαθητές/τριες της Ε΄και της ΣΤ΄τάξης του Σχολείου μας πραγματοποίησαν στις 8-11/03/2012 εκπαιδευτική μετακίνηση στην Κωνσταντινούπολη.

συνδέσεις:

1.Κωνστινούπολη

  1. Ο ελληνισμός της πόλης (της Καπανταΐδου Δήμητρας)

3.Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη (του Πάγκαλου Δημήτρη)

  1. Στοιχεία λειτουργίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (των μαθητών/τριων: Ελένη, Φλώρα, Θεοδώρα, Κωνσταντίνα, Σοφία, Τάσος, Στέλιος, Πέτρος, Μαριάννα και Γιώργος)

Ποιοί Είμαστε

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) για την περίοδο 2012-2014, όπως αυτό εκλέχτηκε από τις εκλογές του Νοεμβρίου 2012 και αποφασίστηκε από τα μέλη του, στην συνεδρίαση της 24/09/2013 λόγω της αναγκαστικής αποχώρησης της απερχόμενης Προέδρου είναι τα παρακάτω :

Πρόεδρος : Ξαργια Ελένη

Αντιπρόεδρος : Μισαηλίδης Ιωάννης

Γραμματέας : Κογιμτζή Κυριακή

Ταμίας : Μυρίδου Χαρίκλεια

Μέλος ΔΣ : Κεφαλάς Μιχάλης

Μέλος ΔΣ : Γεωργιάδου Αλεξάνδρα

Μέλος ΔΣ : Ρεπάνου Κωνσταντίνα

Αναπλ. Μέλη : Καρανικόλα Αναστασία, Μαρκουλάκη Ευαγγελία

 

Οι εκπρόσωποι του συλλόγου στην Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς είναι οι παρακάτω :

Κεφαλάς Μιχάλης

Λυγιδάκη Ευαγγελία

Μισαηλίδης Ιωάννης

Εκπρόσωπος στην Α΄Βάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Καλαμαριάς είναι εκλεγμένος από το 20ο ΔΣ Καλαμαριάς και της Ένωσης των Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς ο Γκαρμέζης Δημήτριος (από 1/7/2011 μέχρι 2013).

 

Το Διοικ. Συμβούλιο του Συλλόγου στην συνεδρίαση της 24/9/2013 έχρισε την απερχόμενη Πρόεδρο Μαρζέλου Μαργαρίτα

ως Επίτιμο μέλος του Συλλόγου.